Scientists conducted experiments for the Food Standards Agency (FSA), purposefully spreading the virus on food goods like fruit, pastries, and bottled beverages as well as packaging.

They selected foods that consumers could consume raw or uncooked.

They claim that there is still very little risk to customers.

Noting that "foods and packaging considered as part of this study were artificially inoculated with Sars-Cov-2 and therefore are not a reflection of contamination levels found on these foods at retail, lower levels of contamination will require less time to decline to undetectable levels," the authors write in their report.


سائنسدانوں نے فوڈ اسٹینڈرڈز ایجنسی (FSA) کے لیے تجربات کیے، جان بوجھ کر پھلوں، پیسٹریوں اور بوتل کے مشروبات کے ساتھ ساتھ پیکیجنگ جیسے کھانے کی اشیاء پر بھی وائرس پھیلایا۔

انہوں نے ایسی خوراک کا انتخاب کیا جسے صارفین کچے یا بغیر پکے کھا سکتے تھے۔

ان کا دعویٰ ہے کہ صارفین کے لیے اب بھی بہت کم خطرہ ہے۔

اس بات کا ذکر کرتے ہوئے کہ "اس مطالعہ کے حصے کے طور پر کھانے پینے اور پیکیجنگ کو مصنوعی طور پر سارس-کو-2 کے ساتھ ٹیکہ لگایا گیا تھا اور اس وجہ سے خوردہ میں ان کھانوں پر پائے جانے والے آلودگی کی سطح کی عکاسی نہیں ہوتی ہے، آلودگی کی نچلی سطح کو ناقابل شناخت سطحوں تک گرنے میں کم وقت درکار ہوگا۔ "مصنفین اپنی رپورٹ میں لکھتے ہیں۔

"Notable" finds

Over the course of the first 24 hours, the levels of virus were "significantly reduced" for the majority of the examined food products.

The scientists from the University of Southampton discovered that in certain instances, evidence persisted for about a week.

"These findings are particularly notable," they write, "for a highly infectious agent such as Sars-Cov-2, which can be transmitted through contacting contaminated surfaces and then the face."

"The finding that virus may remain in an infectious state, on foods and food packaging surfaces, for several days under certain common situations, may be of relevance to the public."

Aside from washing your hands before touching and eating food, and rinsing fresh fruit to help eliminate any contamination on the surface, they note, there is no need for buyers to take further measures while handling food.

"قابل ذکر" تلاش کرتا ہے۔

پہلے 24 گھنٹوں کے دوران، جانچ شدہ کھانے کی مصنوعات کی اکثریت کے لیے وائرس کی سطح "نمایاں طور پر کم" ہوئی تھی۔

ساؤتھمپٹن یونیورسٹی کے سائنسدانوں نے دریافت کیا کہ بعض صورتوں میں، شواہد تقریباً ایک ہفتے تک برقرار رہتے ہیں۔

"یہ نتائج خاص طور پر قابل ذکر ہیں،" وہ لکھتے ہیں، "ایک انتہائی متعدی ایجنٹ جیسے سارس-کو-2 کے لیے، جو آلودہ سطحوں اور پھر چہرے سے رابطے کے ذریعے پھیل سکتا ہے۔"

"یہ پتہ لگانا کہ وائرس ایک متعدی حالت میں رہ سکتا ہے، کھانے پینے کی اشیاء اور کھانے کی پیکیجنگ کی سطحوں پر، بعض عام حالات میں کئی دنوں تک، عوام کے لیے موزوں ہو سکتا ہے۔"

کھانے کو چھونے اور کھانے سے پہلے اپنے ہاتھ دھونے اور سطح پر موجود کسی بھی آلودگی کو ختم کرنے میں مدد کے لیے تازہ پھلوں کو دھونے کے علاوہ، وہ نوٹ کرتے ہیں، کھانے کو سنبھالتے وقت خریداروں کو مزید اقدامات کرنے کی ضرورت نہیں ہے۔

They selected items like apples, peppers, cheese, ham, olives, crusty bread, croissants, and other delicacies that are frequently sold loose at grocery, deli, or bakery counters.

Drink bottles, cartons, and cans were among the tested packaging materials.

Since Covid is spread by respiratory droplets, the quantity of virus they sprayed was intended to mimic how much may end up on food if an infected person coughed or sneezed close to it, for instance.

People still primarily contract Covid by breathing infectious droplets rather than contacting sick surfaces.

"In the early phases of the pandemic, we didn't know much about how the virus would survive on different food surfaces and packaging, so the risk assessment was based on a worst-case assumption," Anthony Wilson, team head of the FSA's microbiological risk assessment, said.

"This research gives us further understanding of the stability of coronavirus on the surfaces of a range of foods and verifies that the assumptions we made in the early phases of the pandemic were accurate, and that the likelihood that you can catch Covid from food is quite low."

 انہوں نے سیب، کالی مرچ، پنیر، ہیم، زیتون، کرسٹی بریڈ، کروسینٹس اور دیگر پکوان جیسی اشیاء کا انتخاب کیا جو اکثر گروسری، ڈیلی یا بیکری کاؤنٹرز پر ڈھیلے فروخت ہوتے ہیں۔

پینے کی بوتلیں، کارٹن اور کین ٹیسٹ شدہ پیکیجنگ مواد میں شامل تھے۔

چونکہ کوویڈ سانس کی بوندوں سے پھیلتا ہے، اس لیے ان کے چھڑکنے والے وائرس کی مقدار کا مقصد اس بات کی نقل کرنا تھا کہ اگر کوئی متاثرہ شخص کھانستا یا چھینکتا ہے، مثال کے طور پر، کھانے پر کتنی مقدار ختم ہو سکتی ہے۔

لوگ اب بھی بنیادی طور پر بیمار سطحوں سے رابطہ کرنے کے بجائے متعدی بوندوں کو سانس لینے سے کووڈ کا معاہدہ کرتے ہیں۔

"وبائی بیماری کے ابتدائی مراحل میں، ہمیں اس بارے میں زیادہ نہیں معلوم تھا کہ یہ وائرس کھانے کی مختلف سطحوں اور پیکیجنگ پر کیسے زندہ رہے گا، اس لیے خطرے کی تشخیص ایک بدترین مفروضے پر مبنی تھی،" انتھونی ولسن، ٹیم کے سربراہ ایف ایس اے نے کہا۔ مائکروبیولوجیکل خطرے کی تشخیص نے کہا.

"یہ تحقیق ہمیں کھانے پینے کی ایک رینج کی سطحوں پر کورونا وائرس کے استحکام کے بارے میں مزید سمجھ دیتی ہے اور اس بات کی تصدیق کرتی ہے کہ ہم نے وبائی امراض کے ابتدائی مراحل میں جو مفروضے کیے تھے وہ درست تھے، اور یہ کہ اس بات کا امکان بہت زیادہ ہے کہ آپ کھانے سے کووڈ کو پکڑ سکتے ہیں۔ کم."


TESTS ON FOOD

The scientists measured the rate of virus inactivation while testing a range of temperatures and humidity levels to simulate typical storage settings. They discovered:

 کھانے پر ٹیسٹ

سائنس دانوں نے وائرس کے غیر فعال ہونے کی شرح کی پیمائش کی جبکہ درجہ حرارت اور نمی کی سطح کی ایک رینج کی جانچ کرتے ہوئے اسے ذخیرہ کرنے کی مخصوص ترتیبات کی تقلید کی۔ انہوں نے دریافت کیا:


FRESH PRODUCE AND FRUIT

Broccoli and raspberries, two fruits with irregular surfaces, seem to be more resistant to the virus than apples, which have a smooth skin (although some chilled fresh peppers had detectable virus a week later).

Apples have natural compounds in their skin that, according to scientists, may begin to break down the Covid virus within minutes or hours.

  

تازہ پیداوار اور پھل

بروکولی اور رسبری، فاسد سطحوں والے دو پھل، سیب کے مقابلے میں وائرس کے خلاف زیادہ مزاحم معلوم ہوتے ہیں، جن کی جلد ہموار ہوتی ہے (حالانکہ کچھ ٹھنڈی تازہ مرچوں میں ایک ہفتے بعد وائرس کا پتہ چلا تھا)۔

سیب کی جلد میں قدرتی مرکبات ہوتے ہیں جو سائنسدانوں کے مطابق کووڈ وائرس کو منٹوں یا گھنٹوں میں توڑنا شروع کر دیتے ہیں۔


A BAKED GOOD

According to the FSA experts, baked goods like pain au chocolat appeared to have minimal virus after a few hours, maybe because of the delicate egg wash coating they receive during baking. Arachidonic acid, which is found in eggs, may have antiviral properties.

پکا ہواکھانا

ایف ایس اے کے ماہرین کے مطابق، بیکڈ اشیا جیسے پین آو چاکلیٹ میں چند گھنٹوں کے بعد کم سے کم وائرس دکھائی دیتا ہے، ہو سکتا ہے کہ ان کو بیکنگ کے دوران ملنے والی نازک انڈے کی دھلائی کی وجہ سے۔ اراکیڈونک ایسڈ، جو انڈوں میں پایا جاتا ہے، میں اینٹی وائرل خصوصیات ہو سکتی ہیں۔

DELI FOODS

High protein and fat foods like cheese and cold cuts appear to prolong the virus's life for many days, if not a week.

ڈیلی فوڈز

زیادہ پروٹین اور چکنائی والی غذائیں جیسے پنیر اور کولڈ کٹس وائرس کی زندگی کو کئی دنوں تک طول دیتے ہیں، اگر ایک ہفتہ نہیں۔ 


CONTAINERS FOR BEVERAGES AND PREPARED MEALS

Covid can endure on plastic surfaces for up to a week. It could take several days for cartons. According to the experts, it is probably only hours for aluminium cans.

مشروبات اور تیار کھانے کے لیے کنٹینر

کووڈ پلاسٹک کی سطحوں پر ایک ہفتے تک برداشت کر سکتا ہے۔ کارٹنوں میں کئی دن لگ سکتے ہیں۔ ماہرین کے مطابق ایلومینیم کے ڈبے کے لیے شاید یہ صرف گھنٹے ہے۔